Home » Žluticko » Knížecí studánka

Knížecí studánka

21. March 2010

K občasným cílům našich procházek je knížecí studánka. Toto místo najdete v lese svažujícím se už k Lubenci. Je to nad Chýšemi, až za odbočkou na Žďárek a Tis. Odbočí se tam ze silnice sjíždějící k Lubenci. Studánka je ohraničena pískovcovým kruhem představující žabí hlavu.

Je zde stylové posezení z hrubé kulatiny a přístřeškem. Nechybí ani tabulka s přírodopisnými informacemi. Obklopena je lesem ze vzrostlých listnáčů, kde se stále ozývá  zpěv ptáků a tak téměř zanikne zvuk projíždějících aut po blízké silnici.   Je to pramen potůčku, který napájí Lubenecký rybník. Informační tabulka, nám ale neprozradí příběh, který zapříčinil zvýraznění tohoto zapadlého místečka. Nám ho jeden známí výpravěl my pak ze zvědavosti zda je příběh pravdivý jsme toto místo objevili.

Příběh( odposlechnuto) : Kolem roku 1900 knížecí rodina, klerá vlastnila malý zámeček v Libkovicích, dal na tento zámeček na dožití svého starého a  nemocného knížecího příbuzného. Ten při svých projížďkách na koni, objevil pramínek se studánkou. Pravidelně se zde zastavoval, aby si odpočinul a ze studánky uhasil žizeň. Jeho zdraví se vylepšilo a žil ještě pár let. Toto přisuzoval vodě ze studánky a tak jí nechal zvětšit a osadit pískovcovou žábou.

Žluticko , ,