Tatínkova svíčková


1 kg zadního hovězího, 1 cibule, 5 mrkví, 2 petržele, 1/2 celeru, 8 pepřů, 5 kuliček nového koření, 2 bobkové listy, slanina, sádlo, 1/4 l šlehačky, 1/2 l mléka, 5 lžic hladké mouky, citrón, cukr, máslo, meruňkový džem

Maso prošpikujeme slaninou. Trochu slaniny necháme zpěnit na 2 lžících sádla. Na tuk dáme osmažit zeleninu a na půlkolečka nakrájenou cibuli společně s kořením. Potom vložíme osolené špalíky masa, které důkladně opečeme ze všech stran. Přidáme 2 kolečka citrónu (oloupat kůru) a podlijeme vodou a za občasného podlití a promíchání dusíme maso do měkka. Měkké maso vyjmeme a vydusíme základ na tuk (necháme vyvařit vodu), který pak zaprášíme moukou. Vzniklou jíšku důkladně restujeme tak, aby se nepřipalovala. Orestovanou jíšku zalijeme studenou vodou a mlékem, důkladně rozmícháme metličkou a za stálého míchání přivedeme do varu. Omáčku musíme nechat cca ? hodiny provařit a jelikož v ní již máme mléko musíme dbát toho, aby se nám nepřipalovala (častěji a důkladněji promíchávat). Na závěr omáčku zjemníme smetanou a máslem a dochutíme solí, cukrem, citrónovou šťávou a pro zlepšení chuti přidáme několik lžiček meruňkového džemu. Podáváme s knedlíkem a brusinkami na kolečku citrónu.

 

 

 

 

Zpět na obsah

Žádné komentáře k “Tatínkova svíčková”

Zadejte odpověď

Musíte být přihlášeni pro zanechání odpovědi.