Home » Humor, Od stolu rejpalů » Bajka. Na aktuální téma.

Bajka. Na aktuální téma.

30. October 2011

 BAJKA

Klasická verze:

Mravenec pracuje celé dlouhé horké léto, postaví si dům a vytvoří zásoby na zimu. Cikáda si říká, jak je mravenec hloupý, takové pěkné počasí a  mravenec se jen dře. Směje se, tancuje a užívá si.

Pak přijde zima, mravenec se schová do tepla domu a pochutnává si na zásobách, zatímco cikáda se třese zimou a bez jídla brzy umře.

usilovně a pilně pracují za každého počasí

usilovně a pilně pracují za každého počasí

Současná verze:

Mravenec pracuje celé dlouhé horké léto, postaví si dům a vytvoří zásoby

na zimu. Cikáda si říká, jak je mravenec hloupý, takové pěkné počasí

a mravenec se jen dře. Cikády se smějí, tancují a užívají si.

všudepřítomní a nenápadní

všudepřítomní a nenápadní

Pak přijde zima, mravenec se schová do tepla domu a pochutnává si na zásobách.  Cikády, třesoucí se zimou vyhladovělé, zorganizují tiskovou konferenci, na které se táží, kde vzal mravenec právo na to být v teple a dobře živený, zatímco jiní, méně šťastní, umírají zimou a hladem.

Televize uvede vše v přímém přenosu, ukazuje třesoucí se cikády a záběry mravence, jak si v teple útulného domova vychutnává dobroty všeho druhu.

Televizní diváci jsou pobouřeni faktem, že v tak bohaté zemi jsou někteří ponechání utrpení jako chudinky cikády, když si jiní žijí v přepychu.  Interpelují vládu, aby zvýšila mravenci daně, musí přece odvádět spravedlivý díl.

Na základě výzkumu veřejného mínění vyjde zákon o ekonomické spravedlnosti a zároveň antidiskriminační zákon se zpětnou platností.

Daně jsu zvýšeny, mravenec dostane pokutu za to, že nezaměstnal cikády a je mu finančním úřadem zabaven dům, protože nemá peníze na zaplacení daní ani pokuty.  Mravenec emigruje do Lichtenštejnska.

Televize připraví další reportáž, tentokrát o obtloustlých  cikádách, kterým nyní docházejí mravencovy zásoby a to přesto, že jaro je ještě daleko.

Bývalý mravencův dům, nyní sociální ubytovna pro cikády, chátrá za nezájmu cikád i vlády.

Vládě je vytýkána nedostatečná sociální podpora a je vytvořena speciální komise s náklady deset milionů.

Mezitím některé cikády zemřou na předávkování a tisk ještě více podtrhuje nutnost starat se o sociální nerovnost a hlavně o cikády a o jejich nedůstojné bydlení v polorozbořeném domě.

bez komentáře

 Slovník cizích slov:

mravenec = normální pracující člověk

cikáda = každý si domyslí

TAKHLE JE TO SLUŠNĚ.

A ČESKY JE TO TAKHLE:  Jsou to sr…., ale neboj. NA KAŽDÝHO JEDNOU DOJDE !

Mě tato bajka navíc připomíná osud žlutického kluziště –  ubytovny,  s osudem  mravenčího obydlí.

Humor, Od stolu rejpalů , , , , ,