Home » Názory » Vážení spoluobčané – leden 2o11

Vážení spoluobčané – leden 2o11

5. February 2011

Prosinec ve Žluticích opravdu, přes návaly sněhu, proběhl v pohodové atmosféře a jak jsem si všiml cítilo to tak dost žlutických občanů stejně jako pan starosta. S uspokojením sleduji jak se stalo z rozsvěcení vánočního stromu občany oblíbená tradice a každým rokem je program k tomuto aktu bohatší a aktivně se ho účastní více a více lidí.

Avizovaná snaha o rázný krok vůči občanům, kteří mají vůči městu dluh je chválihodná, ale asi ne nová. I v minulém volebním období se město snažilo o nápravu. Vzhledem k tomu, že obměna členů zastupitestva je zhuba 30%, jsem zvědav jak se změní strategie při vymáhání dluhů. To, že se zastupitelstvo rozhodlo zpracovat ve spolupráci s advokáty jiná nebo nová pravidla na vymáhání dluhů, ve mě vyvolává dojem, že to moc nepomůže. Nové opatření bude stát zas nějakou “kačku” (právníci zadarmo nic neudělají) a jistotu, že se něco vylepší já osobně nevidím. Připadá mi to jako nějaký alibistický manévr vyplývajíci z obav z konfrontací a problémů při nepříjemných jednání z dlužníky. Dluh je dluh, který vyřeší peníze a na zplácení dluhů už pravidla jsou. Zvláštní pravidla jsou nadbytečná. Je to otázka morálky dlužníka. Věřím, že dluhy prodat firmě, která se vymáháním dluhů zabývá, byť se ztrátou by bylo pro město praktičtější a mělo by to i účinek preventivní. Cizí člověk a k tomu profík, který nemá žádné vazby na dlužníky už ví jak na věc. V Sokolově vyřešili podobné problémy přes firmu a ta už dlužníky “naučila pískat v kostele”.
Velmi jsem ocenil náznak pana starosty, že by rádi řešili rezervy v hospodaření nebo v opravách a údržbě majetku města i z jiných zdrojů než jen z dotací. Zdá se mi to lepší. Lepší než se snažit vše řešit dotacemi a pak , při jejich nepřiznání, pak na tuto skutečnost svádět nicnedělání. Skutečně hospodařit a ne jen utratit prostředky ze státního rozpočtu jen na prostý chod města i když bezproblémový.
Rok 2011 nebude lehký pro mnohého. Ale “s chutí do toho a půl je hotovo”.

Názory ,